Karesuando var vår nordligaste punkt på denna resa, så på morgonen efter min kvällspromenad över bron till Finland var det dags att vända även AnnGunns nos söderut. Vi for över bron och vek av åt höger.
Vägen söderut på den finska sidan av gränsälven är E8 och den är av bra kvalitet, bättre än vägen på den svenska sidan sägs det men vi har själva bara testat den finska sidan. Dumt att chansa, har vi tyckt. Nu fick vi varningar via GPS:en att det var mycket förseningar på E8:an, vägarbeten och djur på vägen. Sträckan ner till Helsingfors skulle ta 7.5 timmar längre än normalt pga dessa förseningar. Det kändes rätt mycket såklart men vi brukar försöka ha is i magen och inte acceptera de föreslagna omvägarna. Denna dag, självaste Kristi Himmelsfärdsdag, trodde vi inte så mycket på vägarbeten så vi rullade vidare i lugnt tempo – 80 km/h är max för vår storlek i Finland, även på motorvägar.

Vi såg en hel del renflockar och enstaka renar intill vägen, men det räknar man liksom med på dessa breddgrader. Vi såg också mil efter mil av kabel som låg i diket. Fiber? Vem vet, men så småningom kom vi fram till ETT vägarbete där man höll på att bredda vägen lite och hade stängt av ett körfält. Det tog ca 15 minuter längre – vi fick vänta vid en skyttelsignal på att mötande trafik kom fram. Sen rullade det på i normal takt hela dagen.

Vår plan för dagen var som vanligt att nån gång under eftermiddagen bestämma när det var dags att börja titta efter en campingplats. Denna tidpunkt infann sig när vi närmade oss Pello och vi fann då Camping Pello och rullade in där. Möttes av en trevlig ung man som berättade att de inte hade öppnat för säsongen ännu. Hmmm – men om vi inte behöver nån service alls då, utom el? Kan vi få komma in då? Jo, det gick för sig och vi fick en fin plats intill älven som verkligen forsar fram fort så här års. Det gick bara att stå på grusvägarna, gräsplanerna var för sanka ännu. Innehavaren berättade att det finns otroligt mycket lax i älven just nu – riktigt illa att inga redskap kom med i bilen!

Som vanligt tog jag en promenad tillbaka till samhället och kollade runt lite. Inte mycket att se och det som fanns att se var stängt. Men det är skönt att röra på sig efter en stillasittande dag i bilen.

Dags så att ta ställning till vilken dag vi skulle kunna vara framme i Helsingfors för att ta färjan till Stockholm. Vi hade inte tidigare kollat priser och nu när vi gjorde det backade vi faktiskt från hela idén, bilen är så stor att det blir vansinnigt, onödigt, dyrt att ta den vägen! Vi beslöt därför att köra ner i Sverige i stället, längs E4:an. ingen direkt skillnad i tid, och definitivt billigare!